Okul Tıraşı: 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Film

Okul tıraşı, Ferit Karahan'ın yönetmen koltuğunda oturduğu Nisan 2021'de gösterime girmiş olan Van'ın merkeze çok uzak Bahçeşehir ilçesinde zorlu şartlarda çekilen henüz çok yeni bir festival filmi.

Okul Tıraşı film incelemesi
Okul Tıraşı

Şehre çok uzak bir erkek yatılı okulunda Memo'nun hastalanmasıyla ve hastalan arkadaşını hastaneye götürmek isteyen Yusuf'un çabasıyla başlayan olay örgüsü, çözüm bulma sürecinde ilk önce ciddiye alınmayan hastalığın sorumluluğundan kaçmak için öğretmenlerin birbirleriyle kurdukları diyaloglar ile ilerliyor.

Senaryosunu 2009 yılında yazmaya başlayan Karahan, 2012 ve 2014 yıllarında senaryo yazımına kendi gibi senarist ve yönetmen olan eşi Gülistan Acet'i de dahil etmiş. Karahan'ın 1993-2000 yıllarında Ağrı ve Muş illerinde yatılı okulda kalmasından kaynaklı olarak geçmişin içine kurgunun, kurgunun içine geçmişin karıştığı bir süreçten çıkan filmde konu yalan ile çok bağlantılı aslında.

Bu film senaryosu tam anlamıyla 2015 yılında Orta Doğu'da yaşanan savaşların iyice patlak verdiği dönemde karı-koca mutfakta, baskıcı toplumlarda yalan bir direniş biçimidir cümlesiyle başlayan bir tartışmayla beraber bir hafta içinde yazılmış.

Filmde geçen en büyük yalan ise yalandan otorite. Banyo sahnesinde öğrenciler kendi aralarında şakalaştığı için soğuk duş cezası veren öğretmenin diğer gün ben size öyle dedim diye niye soğuk suyla duş aldınız demesi aslında soğuk duş cezasının ne kadar gereksiz olduğunu gösteriyor. Okuldan kaçmak için çocuklar tarafından açılan ve kardan dolayı izi belli olan yolun okul yönetimi tarafından asla dile getirilmemesi de yalandan otoritenin bir göstergesi.

Bir diğer sahnede, hastaneye gitmek için izin isteyen Yusuf'a izin veremeyeceğini çünkü kendisinin de izinli olduğunu söyleyen öğretmenin daha sonra tamam git, dönem sonu bir sıkıntı olursa bana söylersin demesi aslında tam anlamıyla otoriter olmak isteyenlerin trajikomik tablosu.

Revirin kapısının soğuktan açılmaması kapıyı açmak için suyla defalarca ıslatmaları, kapıyı açıp içeri giren herkesin ayakkabıların kayması, telefonla iletişim kurabilmek için yaşanan zaman kaybı ve daha buna benzer birçok duruma ses edilmemesi şartların zorluğundan ziyade çabasızlığı gözler önüne sermiş.

Bir uzun metraj filmi olmasına rağmen 75-80 dakika civarında süren bu film aslında yönetmen Karahan tarafından özellikle kısa sürecek şekilde çekilmiş. Kurguda kesintiler yaparak zamanı genişlettin diyen yönetmen şu sahneyi örnek veriyor: "Müdür telefonun çekeceği bir yer bulmak için yürümeye başlıyor ve sahne burada kesiliyor. İkinci sahnede müdür, Atatürk büstünün önünde oraya gelene kadar ne kadar yürüdü ne kadar zaman geçti bunu seyirciye bıraktım. Telefonun çektiği bir yer bulma sürecini baştan sona seyirciye izletmenin bir anlamı yok çünkü ben seyircinin zekasına güveniyorum. Bu film kısa süren bir uzun metraj filmi."

Kadrosunda Ekin Koç, Mahir İpek, Melih Selçuk, Cansu Fırıncı, Münir Can Cindoruk gibi ünlü oyuncuların yer aldığı filmde hikayenin baş kahramanları olan çocuk oyuncuları yönetmen Ferit Karahan, kendisi bulmak istediğini söylüyor. Özellikle başrol çocuk oyuncuyu ben değil o çocuk beni bulacak demiş ve bunun için 8 ay kadar hatırı sayılır bir süre arayış içinde bulmuş kendini.

Gerçekten istediği olmuş ve Yusuf' karakterine can veren Samet Yıldız karşısına çıkmış yönetmen Karahan'ın. Televizyon dizilerinden çok etkilenmiş olacak ki Yusuf'un yürüyüşlerini bile şov yaparcasına oynayan Samet Yıldız'ın oyunculuğu üzerinde çok fazla çalıştığını söyleyen Karahan, bile bile zoru seçerken aynı zamanda oyuncu yetiştirmiş aslında.

Henüz çok yeni olmasına rağmen Berlin Film Festivali, BFI Londra Film Festivali, Karlovy Vary Film Festivali, Vancouver Film Festivali ve nihayetinde Türkiye'nin film anlamında yapı taşlarından olan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde seyirciyle buluşmuş; Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini almıştır.

Okul Tıraşı şu an Amerika, Arjantin, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Fransa, Katar, Meksika gibi ülkelerde gösterime girmiş olmakla birlikte yine yerli ve uluslararası birçok festivalde birden fazla dalda aday olarak dünya pazarına çıkmış durumda.
Yazan: Rukiye Çanak

"Yazmak benim için bir tavır. Dünyalaşmaya karşı ruhumda manifesto var."

Yorum Gönder

14 Yorumlar

  1. Zevkine güvendiğim biri bu filmi çok övdü. O günden beri izlemek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzleyin derim ben de pişman olmayacaksınız kesinlikle:)

      Sil
  2. Filmi bilmiyordum, yazıyı okuyunca öğrendim:) Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  3. Film çok ilgi çekici, izlemek isterim. Güzel bir inceleme olmuş.

    YanıtlaSil
  4. Buraya bir yorum yazmıştım ama acaba spama mı gitti? Yazıda link vardı ondan olabilir.

    YanıtlaSil
  5. Bu tarz filmlere bayılırım, kesinlikle izleyeceğim

    YanıtlaSil
  6. Okul Traşı filminin konusu çok ilgi çekici, izlemek istediğim yapımlardan. Filmin oluşum süreciyle ilgili detaylar, yaşanmışlıklar filmi daha da ilginç kılıyor. Festivalleri vizyonu hep kaçırdık. TRT verir belki onu bekleyeceğiz. Çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  7. Merhaba, size güzel bir haberim var eğer mubi kullanıyorsanız oradan izleyebilirsiniz şuan orada mevcut.

    YanıtlaSil