Bechdel Testi alternatifi Tauriel Testi nedir?
Bechdel Testi, kurgudaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için kullanılır.
Bir filmin ya da kurgudaki herhangi bir alanın testi geçmesi için; erkekler dışında bir konuda birbiriyle konuşan, isimlendirilmiş, iki kadının olması gerekir.
Bechdel Testi, kurgudaki kadın temsilinin değerlendirilmesinde kullanılır. Çok basit olduğu için herkes tarafından yapılabilir. Test ilk kez 1985'te Amerikalı karikatürist Alison Bechdel tarafından ortaya atılmıştır.
Medya endüstrisinde yapılan araştırmalara göre; testi geçen filmlerin geçemeyen filmlere oranla finansal olarak daha başarılı oldukları görülür.
Bechdel Testi'nin bir alternatifi ise Tauriel Testi'dir.
Tauriel Testi, 2013 yapımı Hobbit: Smaug'un Çorak Toprakları filminde Evangeline Lilly tarafından canlandırılan kurgusal karakter Tauriel'den adını almıştır.
Elf güçleri içinde bir lider konumu bulunan karakter, sınır muhafızlarından sorumludur. Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit medyasında temsil edilen, fantastik veya başka herhangi bir ırktan, birkaç kadın karakterden biridir. Yetenekli bir savaşçıdır.
Orijinal kitapta yer almayan Tauriel, filmin yönetmeni Peter Jackson tarafından filme konulmuştur. 2014 yapımı Hobbit: Beş Ordunun Savaşı'nda da yer alan karakterin ismi verilen testte durum biraz farklıdır.
Kitaptan sapmasıyla bilinen bir film serisinde Tauriel'e hayranların tepkisi karışık olsa da onun varlığı, medyadaki birçok kişi için işinde iyi olan bir kadın fikrini sağlamlaştırır.
İki testi birbirinden ayıran özellik, Tauriel Testi yapılan kurgudaki kadın karakterin işinde iyi olmasının beklenmesidir. Testin güçlü yanı aynı zamanda zayıflığıdır. "İyi" özneldir ama Bechdel Testi nesneldir.
Tartışmalı duruma örnek verecek olursak, Peter Jackson'ın Orta Dünya'sı bir bütün olarak Bechdel Testi'nde başarısız olur ama Tauriel Testi'ni geçer.
Tauriel Testi'nin öznelliği, kadın karakterler arasındaki diyalogdan daha fazla katılım gerektiren bir bakış sunar. Bechdel Testi çok yüzeysel kalırken, Tauriel Testi "iyi" ile tartışmalıdır ama karakterizasyonu derinlemesine araştırır.
Çekilen filmler belirli dönemlere ayrıldığında yarıya yakını, yarısından fazlası kimi zaman da yüzde otuzluk bir kısmı testleri geçemez. Bu testler feminizme hizmet etmediği gibi bir filmin başarısıyla da ilgili değildir. Yapılan araştırmalar belirli başarı oranları sunsa da oranların dönem dönem değişebileceği kolayca görülebilir. Testler feministliği göstermez. Filmlerdeki kadın temsilini gösterir.
Sinema sektöründeki cinsiyet eşitsizliğini ortaya çıkaran Bechdel Testi, kadın temsilinin olup olmadığına işaret etse de herhangi bir başarı ölçeği değildir. İlave edilen "iyi" kuralı ile Tauriel Testi de herhangi bir filmin başarısını göstermez. Kadın temsilinin bu şekildeki testlerle ölçülmesi her ne kadar kulağa saçma gelse de sinemanın doğumundan günümüze kadar süre gelen sorunlarından birini iyileştirmede pay sahibidir.
İki testi de ilk defa duyuyorum. İlginçmiş...
YanıtlaSilİki terimi de bilmiyordum, böyle testlerin olduğunu da duymamıştım. Sayende öğrendim, çok ama çok güzel bir yazı olmuş, emeğine sağlık:)
YanıtlaSilBaşarı ölçeği olarak değerlendirilmiyormuş ama bir şeyler değişir belki bu sektörde de:)
İlk defa duydum bu testleri. Filmlere hiç bu açıdan bakmamıştım.
YanıtlaSil