Kadınlar Günü'ne Özel 5 Efsane Kadın Yazar

Edebiyatta bakış açıları, bilgi birikim ve cesaretleriyle öne çıkmış çevresindekilere de cesaret vermiş kadın yazarlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.

Kadınlar Günü'ne özel kadın yazarlar, kitap önerileri

Binlerce belki de yüz binlerce kadının hayatına en büyük etkiyi gösterdikleri için bugün herkesten çok onların günüdür diyebiliriz.

Halide Edib Adıvar

Yazımıza Türk edebiyatının efsane isimlerinden biriyle, kadın olmanın hatta insan olmanın en zor olduğu dönemlerden birinde yazan, hem yazıp hem cephede bulunmuş, aynı zamanda halkı aydınlatmak için büyük emek vermiş, kıymetlimiz Halide Edib ile başlamak en uygunu olacaktır.

Kadın haklarını savunmuş, konuşmaları ve edebi eserleriyle yurt dışında en çok tanınan yazarlarımızdan, kült eser Sinekli Bakkal romanının yazarı, Ateşten Gömlek'i sırtına geçiren ve o sorumlulukla hareket eden efsane denmeyi en çok hak edenlerden biri.

Halide Edib okumaya önce onu tanıyarak başlanmalı, çabasını, azmini, yaşadığı dönemde nelerle savaştığını bilmek ve bunlara rağmen onun nasıl da dimdik durduğunu fark etmek okuyucusu için en büyük armağan olacaktır. Bu sebeple Halide Edib, Türk edebiyatında okunması gereken ilk yazarlardandır.

Jane Austen

Kısa yaşamına, asırlık eserler sığdıran kadın Jane Austen. Herkesin bildiği efsanevi Gurur ve Önyargı'nın, Emma'nın, İkna'nın yazarı. Kitapları tekrar ve tekrar beyaz perdeye uyarlanmış, üzerine tezler yazılmış ve hala o vurucu kelimeleriyle tartışma konusu yaratmıştır.

Jane Austen ne istediğini bilen kadını göstermiş, döneminde büyük ses getirmiştir. Zıtlığın birbirini nasıl çektiğini öyle bir ahenkle vermiştir ki asırlar geçse de onun romanları hala en çok okunan aşk romanları arasında yerini almıştır.

Jane Austen okumaya Gurur ve Önyargı'dan başlamanız gerektiğini söylemiyorum tabii ki.

Agatha Christie

Polisiye romanın kraliçesi, kendisi öyle bir yere oturmuştur ki bırakın onu tahtından indirmeyi sallamak bile yakın zamanda pek mümkün gözükmüyor. Romanlarını puzzle yapar gibi kuran, okuduğunuzda yazarın zekasını iliklerinize kadar hissettiğiniz, hayranlık uyandıran bir yazar.

Polisiye roman dendiğinde pek çok isim söylense de adı ilk söylenen yazarımızın kitapları filmlere uyarlanmış, ses getirmiş, polisiyeyi erkeklere özgü kılmak isteyenlere inat hepsinin arasından yükselerek sıyrılmıştır.

En çok bilinen eserleri On Küçük Zenci, Doğu Ekspresi'nde Cinayet gibi romanları olsa da Mezopotamya'da Cinayet benim favorilerim arasındadır. Agatha Christie zekasıyla tanışmak için etkileyici bir başlangıç olacaktır.

Bronte Kardeşler

Zor yaşamlarına rağmen arkalarında 200 yıl sonra bile konuşulacak eserler bırakan Charlotte ve Emily Bronte kardeşler daha fazla yaşasalardı edebiyat tarihinde nasıl bir çığır açacaklarını düşünmemek mümkün değil.

Emily Bronte günümüzde herkesin okuduğu Uğultulu Tepeler romanının basıldığını ve bugünkü şöhretine ulaştığını görememiş, kitap onun ölümünden iki sene sonra kardeşi Charlotte tarafından basılmıştır. Kitabın o zamana kadar görülmemiş tarzı eleştirmenleri hem şaşırtmış hem de takdir etmelerine sebep olmuştur.

Charlotte Bronte ise Jane Eyre adlı İngiliz edebiyatı klasikleri arasında yer alan kitabımızın, efsanevi yazarı. Her şeye rağmen dimdik duran, bütün zorlukları göğüsleyen güçlü bir kadın karakter olan Jane döneminin erkek yazarlarına da güçlü bir cevap veriyor. Kadın yazarların önemsenmediği bu dönemde böyle güçlü bir kadın karakteri kaleme almak bu düşünceye en büyük baş kaldırış olsa gerek. Edebiyata kült eserler katmış yazar kardeşler başarılarının tadını çıkaramasa da okuyucuları onların eserlerine sahip çıkmış, günümüzde hem kadın olarak hem de bir kadın yazar olarak onları hak ettikleri yere, en tepeye en güzel şekilde çıkarmıştır.

İşte bu Kadınlar Günü'nde herkes sepetlerine bu kadın yazarlarımızın birer kitabını doldursun. Döneminde öncü olmuş, bütün yükü sırtlarına almış ve kadınların aydınlanması, seslerini duyurması, 'Ben de buradayım' diyebilmesi için çalışmış yazarlarımıza biz de böyle teşekkür edelim. Bilgiden, eğitimden, yenilikten, sesini çıkarmaktan, 'ben buradayım' demekten korkmayan ve korkmayacak kadınlarımız, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'müz kutlu olsun.

Yazan: Selin Şentürk

Zamanın ne içinde ne de dışında, geniş bir anın parçalanmaz akışında olan bir yazar. Türk Dili ve Edebiyatı okuyor. Medya ve İletişim mezunu. Çok okuyor, çok yorumluyor.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Hepsi de mükemmel yazarlar:))) Özellikle Halide Edib Adıvar ve Jane Austen'i çook severim:)))
    Çok güzel bir yazı olmuş, emeğinize sağlık:)))
    Dünya Kadınlar Günü'müz kutlu olsun:)))

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olması hasebiyle bloğunuz nezdinde tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum ve bizleri 9 ay karnında taşıyan annelerimize duyduğumuz ve gösterdiğimiz saygının tüm kadınlara yansıması dileği ile yorumuma nihayet veriyorum.
    Değirmendenmektupvar.

    YanıtlaSil
  3. Çok beğendim bu yazıyı, emeğinize sağlık

    YanıtlaSil