Yüz Yıllık Mucize: Geçmişi ve Günümüzü Birleştiren Dizi
Yüz Yıllık Mucize, OGM Pictures imzası taşıyan ve ilk bölümü 23 Mart 2023 tarihinde yayınlanan, tarihi ve fantastik öğeler içeren yepyeni bir dizi.
Dizinin yönetmenliğini Hilal Saral üstlenirken, senaryosunu Nuran Evren Şit kaleme alıyor. Dizinin başrollerinde ise Birkan Sokullu, Ebru Şahin, Zerrin Tekindor, Necip Memili ve Hümeyra gibi birbirinden değerli oyuncular bulunuyor.
Dikkat çeken dizinin konusu: 1893 yılında Selanik'te doğan -günümüzde 130 yaşında olan- Ali Tahir (Birkan Sokullu), 1921 yılında Sakarya Meydan Muharebesi'nde şehit düşer. Tam defnedileceği sırada gözlerini açar ve ab-ı hayat ile ödüllendirilir. Bu sırrı bilen tek kişi ise çocukluğundan beri tanıdığı Turgut'tur (Necip Memili). Ali Tahir 30 yaşında görünen, yaşlanmayan ama tüm sevdiklerini kaybeden ve bu nedenle de hayatta herhangi bir amacı kalmayan bir Miralay'dır. ab-ı hayat'a kavuştuğu tarihten tam 100 yıl sonra hayatıyla ilgili önemli bir karar verdiğinde Göcek, Bedri Rahmi Koyu'nda Harika (Ebru Şahin) ile karşılaşır. Bu karşılaşma ve tanışma sonrası, hem Harika hem de Ali Tahir (günümüzdeki adıyla Kemal) için yeni bir sayfa açılacaktır.
Buradan sonrası ilk bölümle ilgili biraz spoiler içeriyor bizden söylemesi.
Öncelikle dizinin oyuncu seçimleri harika. Özellikle Zerrin Tekindor'un gençliğini canlandıran Cemre Gümeli'nin Tekindor'a olan benzerliği parmak ısırtıyor. Birkan Sokullu'ya ise asker rolünün çok yakıştığını söylemeden geçemeyeceğim. Sokullu daha önce de birçok projede bu tip rolleri canlandırmıştı.
İlk bölümde Harika'nın bir roman yazmak için, Ali Tahir'in yaşadığı Göcek'e geldiğini görüyoruz. Nişanlısı Cem ile yaptığı telefon konuşmasında ise biraz maymun iştahlı bir karakter olarak bizlere sunuluyor. Ali Tahir yani şimdiki adı Kemal ile olan tanışması, mahsur kalmaları, Harika'nın yazmak istediği roman için Kemal'in kendi hikayesini anlatması, birbirlerine git gide duygusal olarak yaklaşmaları ve bu yaklaşmanın kendi içlerinde bir savaşa neden olması çok iyi işleniyor.
Dizinin hem geçmiş hem de günümüzde geçmesi, flashback sahneleri çok sürükleyici. Milli Mücadele Dönemi'nin anlatılması, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve yaptıklarına dair bilgilerin verilmesi, her dönemin ayrı ayrı hazırlanması bence çok değerli olmuş. Geçmiş sahneleri adeta insana bir dönem dizisi hissi yaşatırken, Ali Tahir'in günümüzdeki hali de bir o kadar gerçekçi. Karakter yaşının bilgeliğini taşıyan ancak günümüze de ayak uyduran hem 30 hem 130 yaşında bir birey olarak kaleme alınmış. Harika ise tam anlamıyla günümüz genç kadını.
Bana göre ilk bölümde ab-ı hayat ve geçmiş öğelerin dışında dizinin en can alıcı noktası, Süreyya'nın (Zerrin Tekindor), Kemal'in yani o dönemki adıyla Eşref'in eski eşi ve Harika'nın halası oluşuydu. Harika'nın tüm ailesinin de 7 kadın olarak Kemal'in köşkünde yaşaması da cabası. Kemal'in bu hikayede en büyük sınavı ab-ı hayat ve getirdiklerinin ötesinde, severek evlendiği eski eşi Süreyya'nın yeğeni Harika'ya aşık olması olacak.
Dizinin ömrünün uzun olabileceğini düşünüyorum çünkü hikaye gelişerek işlenmeye çok açık. İşlenecek aşk hikayesinin yanında ab-ı hayatın Ali Tahir'e neden ve nasıl sunulduğu, bu sırrı kimlerin bildiği, bugüne kadar Ali Tahir'in nasıl iz bırakmadan yaşayabildiği, Ali Tahir'in peşinde kimlerin olduğu gibi daha birçok konu su yüzüne çıkacak. Dizinin sosyal medyadan aldığı tepkiler ise oldukça olumlu! İkinci bölümü heyecanla bekliyoruz.
Son olarak, böyle bir işi izleyiciyle buluşturan Yüz Yıllık Mucize'nin yapım şirketi OGM başta olmak üzere, senarist Nuran Evren Şit'i, yönetmen Hilal Saral'ı, her dönemi bize ayrı ayrı yaşatan dekor ve kostüm ekibini, set ekibini ve tüm oyuncuları ayrı ayrı tebrik etmek gerekiyor. Hayırlı ve reytingi bol olsun!
Yorum Gönder